VERBİS İrtibat Kişisi Nedir? Yetkileri, Sorumlulukları ve Uygulama Esasları
VERBİS kayıt süreçlerinde “irtibat kişisi”, veri sorumlusu ile Kişisel Verileri Koruma Kurumu (Kurum) ve ilgili kişiler arasındaki iletişimi operasyonel düzeyde sürdürülebilir kılmak amacıyla tanımlanan bir roldür. İrtibat kişisi veri sorumlusunun yasal temsilcisi değildir; dolayısıyla asli sorumluluk, veri sorumlusu sıfatını taşıyan tüzel kişilik üzerinde kalmaya devam eder.
Rol: Kurum/ilgili kişi iletişiminde operasyonel temas noktası.
Temsil: Veri sorumlusunu hukuken temsil etmez; karar/yanıt yetkisi kural olarak yoktur.
Asli sorumluluk: Veri sorumlusu tüzel kişiliktedir.
Risk: İletişim aksarsa ceza/itibar riski doğar; veri sorumlusu hatası ölçüsünde rücu edebilir.
1. VERBİS Kayıt Yükümlülüğü ve İstisnalar
KVKK çerçevesinde kişisel veri işleyen gerçek ve tüzel kişiler açısından VERBİS’e kayıt yükümlülüğü genel kuraldır. Uygulamada Kurul kararlarıyla, veri işleme faaliyetine ilişkin kriterler (verinin niteliği, sayısı, amaç, faaliyet alanı, aktarım, saklama süresi, veri konusu kişi grubu vb.) dikkate alınarak kayıt yükümlülüğüne istisna getirilebilmektedir.
Uygulamada öne çıkan istisna başlıkları (özet)
- Hiçbir veri kayıt sisteminin parçası olmamak şartıyla sadece otomatik olmayan yollarla veri işleyenler (belirli koşullarda)
- Kurul kararlarıyla istisna kapsamına alınan meslek grupları ve faaliyetler (ör. belirli danışmanlık/mesleki faaliyetler)
- Ana faaliyet konusu özel nitelikli kişisel veri işleme olmamak kaydıyla belirli ölçek altındaki veri sorumluları (çalışan/bilanço kriterleri)
2. İrtibat Kişisi Nedir?
İrtibat kişisi; Veri Sorumluları Sicili Hakkında Yönetmelik kapsamında, VERBİS kayıt işlemleri sırasında veri sorumlusu tarafından bildirilen ve Kurum ile veri sorumlusu arasındaki iletişimi kolaylaştıran gerçek kişi olarak konumlanır.
Bu rolün kritik noktası şudur: İrtibat kişisi veri sorumlusunu temsil etmez. Dolayısıyla Kuruma/ilgili kişilere karşı asli yükümlülük ve sorumluluk, veri sorumlusu tüzel kişilikte kalır.
3. Kim İrtibat Kişisi Olabilir?
3.1 Temel şartlar
- Türkiye’de yerleşik gerçek kişi olmalıdır.
- Uygulamada iletişim sürekliliği için veri sorumlusunun süreçlerine “operasyonel olarak” hakim olması beklenir.
3.2 Çalışan olma zorunluluğu var mı?
İrtibat kişisinin veri sorumlusunun çalışanı olması zorunlu değildir. Ancak rol gereği Kurum/ilgili kişi iletişiminde aksama yaşanmaması için; erişilebilirlik, süreç bilgisi ve koordinasyon kabiliyeti yönetsel kriterler olarak ele alınmalıdır.
3.3 Birden fazla veri sorumlusu için irtibat kişisi
Uygulamada kural olarak “tek veri sorumlusu – tek irtibat kişisi” yaklaşımı esas alınır. Bununla birlikte, yurt dışında yerleşik veri sorumluları için Kurul kararları doğrultusunda, belirli koşullarda bir gerçek kişinin birden çok veri sorumlusu adına irtibat kişisi olarak atanabilmesi gündeme gelebilmektedir.
4. İrtibat Kişisinin Yetkileri ve Yetkisiz Olduğu Alanlar
| Alan | İrtibat Kişisinin Konumu | Asli Yetki/Sorumluluk |
|---|---|---|
| Hukuki temsil | Yetkisi yoktur; veri sorumlusunu temsile yetkili değildir. | Veri sorumlusu tüzel kişi (yetkili organ/temsilciler) |
| İlgili kişi taleplerinin değerlendirilmesi | Kural olarak karar vermez; süreci koordine eder/aktarır. | Veri sorumlusu (başvuru değerlendirme mekanizması) |
| Yanıt verme ve imza | Yetki devri/vekâlet yoksa imza/cevap yetkisi bulunmaz. | Veri sorumlusu adına yetkili birimler |
| VERBİS operasyonu | Kayıt, güncelleme, iletişim koordinasyonu gibi işlemleri yürütür. | Veri sorumlusu (yükümlülük ve doğruluk sorumluluğu) |
5. İrtibat Kişisinin Görevleri ve Operasyonel Sorumlulukları
5.1 İletişim ve koordinasyon
- Kurum ile veri sorumlusu arasındaki yazışma/iletişim akışının sağlıklı yürütülmesini koordine etmek
- İlgili kişilerden gelen başvuruların doğru birime yönlendirilmesine destek olmak
- Başvuru trafiklerinin kayıt altına alınması ve kurum içi SLA takibine katkı sağlamak
5.2 VERBİS kayıt ve güncelleme disiplininin yürütülmesi
- VERBİS üzerinde beyan edilen bilgilerin güncelliğinin takibi (organizasyonel değişiklik, yeni süreç, yeni alıcı grubu vb.)
- Gerekli durumlarda değişikliklerin VERBİS üzerinden gerçekleştirilmesinin koordine edilmesi
- İç paydaşlardan bilgi toplanması ve “tekil doğru” kaynağın korunması
5.3 Veri sorumlusu adına karar verme sınırının korunması
İrtibat kişisi; gelen talepleri “ileten ve süreci koordine eden” rolüyle hareket etmelidir. Başvuruya yanıt verilmesi, kapsam değerlendirmesi yapılması veya hukuki gerekçelendirme üretilmesi gibi adımlar; veri sorumlusu iç onay mekanizmasından geçmelidir.
6. Kamu Kurumlarında İrtibat Kişisi
Kamu kurum ve kuruluşlarında irtibat kişisinin belirlenmesi; kurum içi hiyerarşi ve iletişim sorumluluğu dikkate alınarak yönetmelik çerçevesinde ele alınır. Uygulamada, Kurum ile iletişimin üst yönetim koordinasyonunda yürütülmesi ve kayıt düzeninin sürekliliği esastır.
7. Riskler, Rücu ve Uyum Kontrolleri
İrtibat kişisinin kusuru nedeniyle iletişim trafiğinin aksaması; ilgili kişi başvurularının zamanında işlenememesi, VERBİS bilgilerinin güncel tutulamaması veya Kurum yazışmalarının gecikmesi gibi riskler doğurabilir. Bu risklerin hukuki ve idari sonuçları bakımından asli muhatap veri sorumlusudur.
7.1 Rücu mekanizması (özet)
Veri sorumlusu, irtibat kişisinin kusuru nedeniyle idari para cezası/tazminat gibi sonuçlara katlanmak zorunda kalırsa, genel hukuk prensipleri çerçevesinde kusur oranına göre rücu ihtimali gündeme gelebilir. Bu nedenle rol; yalnızca “isim bildirimi” değil, “kontrol noktası” olarak ele alınmalıdır.
7.2 Uyum kontrol listesi (pratik)
- İrtibat kişisi için yazılı görev tanımı ve yedek atama (vekâlet) planı
- VERBİS beyanı ↔ envanter ↔ aydınlatma metinleri ↔ saklama-imha politikası tutarlılık kontrolü
- İlgili kişi başvuruları için tek kanal, kayıt numarası, iç onay akışı, cevap şablonları
- Kurum yazışmalarında evrak kayıt ve eskalasyon prosedürü
- Yıllık/altı aylık periyotta VERBİS güncellik değerlendirmesi
8. Sık Sorulan Sorular (SSS)
İrtibat kişisi veri sorumlusunu temsil eder mi?
Hayır. İrtibat kişisi hukuki temsil yetkisine sahip değildir. Asli sorumluluk veri sorumlusu tüzel kişidedir.
İrtibat kişisi ilgili kişiye yanıt verebilir mi?
Kural olarak değerlendirme ve yanıt yetkisi veri sorumlusu mekanizmasındadır. İrtibat kişisi süreç koordinasyonu ve iletim rolü üstlenir.
İrtibat kişisi çalışan olmak zorunda mı?
Hayır. Ancak erişilebilirlik ve süreç bilgisi nedeniyle, operasyonel sürdürülebilirlik kriterleri gözetilmelidir.
Gerçek kişiler irtibat kişisi bildirir mi?
Uygulamada irtibat kişisi bildirimi esasen tüzel kişiler için gündemdedir. Rol, VERBİS kayıt operasyonu kapsamında tanımlanır.





